Wat is stevia?

Wat is stevia?

Stevia of ook rebaudioside A genoemd is een niet-voedzame of caloriearme zoetstof gemaakt van steviolglycosiden. Dit zijn verbindingen geëxtraheerd en geraffineerd uit de bladeren van de Stevia rebaudiana-plant. Veel mensen kiezen ervoor om suiker te vervangen door onder andere stevia om hun calorieverbruik te verminderen. Steviabladeren zijn ongeveer 200 keer zoeter dan traditionele witte suiker en mensen gebruiken ze al eeuwen als zoetstof en kruidensupplement. De belangrijkste redenen waarom mensen suiker vervangen door stevia is omdat het geen calorieën bevat en een natuurlijke zoetstof is.

Waarom gebruiken wij stevia in plaats van suiker?

Naarmate de potentieel schadelijke effecten van kunstmatige zoetstoffen steeds duidelijker worden, wenden mensen zich daardoor tot natuurlijke alternatieven. Een zoetstof die een grote plons heeft gemaakt in gezondheidscirkels is rebaudioside A. Stevia is een zoetstof gewonnen uit de groene bladeren van Stevia rebaudiana. Rebaudioside A bevat daarom geen kunstmatige ingrediënten.

Stevia smaakt geweldig

Stevia is ongeveer 200 tot 300 keer zoeter dan tafelsuiker. Een beetje is dus al genoeg met dit smakelijke alternatief!

Stevia bevat geen calorieën

De gemiddelde Amerikaan verbruikt elk jaar bijna 130 pond suiker, meer dan 3 keer de aanbevolen hoeveelheid, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). In haar ontwerprichtlijnen over suikerinname voor volwassenen en ook kinderen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onlangs verklaard: “Er is een toenemende bezorgdheid dat consumptie van vrije suikers, met name in de vorm van met suiker gezoete dranken, kan leiden tot een toename van totale calorie-inname, leidend tot een ongezond dieet, gewichtstoename en verhoogd risico op niet-overdraagbare ziekten ”.  Rebaudioside A bevat  geen calorieën, vet of cholesterol, waardoor de zoetstof een geweldig alternatief is voor mensen aan de lijn en gezondheidsbewuste consumenten.

Stevia kan helpen het verlangen naar suiker te verminderen

Volgens Dr. Mark Hyman, voorzitter van het Institute for Functional Medicine en oprichter van het UltraWellness Center in Massachusetts, “is suiker acht keer verslavend dan cocaïne”. Studies suggereren dat kunstmatige zoetstoffen ook verslavend kunnen zijn. In één onderzoek mochten ratten onder andere kiezen tussen water gezoet met sacharine en intraveneuze cocaïne. “De grote meerderheid van de dieren (94%) gaf daarentegen de voorkeur aan de zoete smaak van sacharine” (1). Het vervangen van suiker en kunstmatige zoetstoffen door bijvoorbeeld rebaudioside A kan het verlangen naar suiker helpen verminderen.

Vervanging van suiker met Stevia kan minder bezoekjes aan de tandarts betekenen

Je hebt het eerder gehoord; suiker is slecht voor je tanden. Maar heeft rebaudioside A dezelfde schadelijke effecten op uw gebit? Studies suggereren van niet. In één onderzoek werden zestig rattenjongen in vier groepen verdeeld en kregen tafelsuiker, stevioside, rebaudioside A of helemaal niets (reb-A en stevioside zijn beide moleculen geëxtraheerd uit de stevia rebaudiana plant), “Er werd geconcludeerd dat geen van beide stevioside noch rebaudioside A cariogeen (veroorzaakt tandbederf) is onder de omstandigheden van deze studie ”, aldus onderzoekers (1).

Voor meer informatie: www.natriche.com

Bekijk de producten

Bekijk de producten